Τεχνολογία στο Δημοτικό: Ένα Παράδειγμα Σχολείου

Στέλλα Κουνελάκη Γρύλλου
22 Ιανουαρίου 2018

Τι καλύτερο από το να βλέπεις την τεχνολογία να χρησιμοποιείται live μπροστά σου στην τάξη; Συχνά διαβάζουμε για εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε σχολεία στο εξωτερικό και έχουν ευρεία χρήση ακόμα και σε μικρές ηλικίες. Αλλά λίγες φορές έχει κανείς τη δυνατότητα να τα δει αυτά τα εργαλεία να χρησιμοποιούνται από μαθητές και δασκάλους.

Μια τέτοια ευκαιρία μου παρουσιάστηκε πρόσφατα όταν βρέθηκα σε ένα δημοτικό σχολείο βόρεια της Βοστώνης. Καθηγητές του σχολείου μας ξενάγησαν σε τάξεις και μας εξήγησαν το πλαίσιο χρήσης της τεχνολογίας στο σχολείο.

Σας μεταφέρω την εμπειρία μου με ένα blog post που περιγράφει τη χρήση τεχνολογίας και το εκπαιδευτικό μοντέλο γύρω από αυτή σε τέσσερις τάξεις.

Η πρώτη τάξη που επισκεφθήκαμε ήταν Γλώσσα Γ’ Δημοτικού. Οι μαθητές δούλευαν ομαδικές εργασίες γράφοντας κείμενα σε Google Docs και δημιουργώντας βιντεάκια με τεχνολογίες όπως το imovie. Έβλεπες γέλια αλλά και συντονισμένη δουλειά σε μια εργασία που απαιτούσε έρευνα πηγών και κριτική σκέψη.

 

Στη δεύτερη τάξη που επισκεφθήκαμε, οι μαθητές (Γ’ Δημοτικού) δούλευαν πάλι σε ομάδες πάνω σε βασικές έννοιες προγραμματισμού. Η δασκάλα τους είχε δώσε ρομπότ KIBO και μία αποστολή σε κάθε ομάδα. Δύο μαθητές προσπαθούσαν να κάνουν το ρομπότ τους να χορέψει.

 

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε μια τάξη μαθηματικών Δ’ Δημοτικού. Κάποιοι μαθητές κάθονταν μαζί με τη δασκάλα και έλυναν ασκήσεις ακολουθώντας τις υποδείξεις της, ενώ οι υπόλοιποι δούλευαν μόνοι τους. Άλλοι έλυναν ασκήσεις στα laptop τους με το πρόγραμμα SΤ Math, ενώ άλλοι συμπλήρωναν έναν φυλλάδιο με τη βοήθεια ενός βίντεο που παρακολουθούσαν στα tablets τους. Κάθε 20 λεπτά άλλαζαν θέσεις ώστε να περάσουν όλοι οι μαθητές από όλες τις δραστηριότητες.

Η τελευταία τάξη την οποία επισκεφθήκαμε ήταν Γλώσσα Α’ Δημοτικού. Ήταν εντυπωσιακό να βλέπεις ακόμα και πρωτάκια να δουλεύουν μόνα τους ασκήσεις λεξιλογίου με το Lexia Core5 και να ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Αυτά πάλι ενόσω η δασκάλα ήταν απασχολημένη με ένα μικρό αριθμό μαθητών. Σε λίγο θα άλλαζαν δραστηριότητες ώστε να μπορέσουν όλα τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τον περιορισμένο αριθμό laptop της τάξης.

 

 

Δείτε το blog post ολόκληρο εδώ. Το κείμενο είναι γραμμένο στα Αγγλικά.

Το mathaino-cropped είναι ένας κατάλογος ελληνικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εκπαιδευτικών τεχνολογιών.
Σας βοηθάει να βρείτε δραστηριότητες και εργαλεία γνώσης που ανταποκρίνονται στις δικές σας ανάγκες. 

© 2016 mathaino-cropped

Περιεχόμενα

Παιδιά 
Ενήλικες 
Εταιρικές Λύσεις 
Ημερολόγιο 

<script>jQuery(document).ready(function(){ jQuery('.et_pb_promo_button').click(function(){ if (jQuery(this).attr('target') == '_blank') { ga('send', 'event', 'outbound links', 'click', jQuery(this).html()); } }); });</script>

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί εδώ .

Ακολουθήστε μας στο Facebook.