Μαθαίνοντας για τον Αυτισμό με το Sesame Street

Πηγή:  Ελένη Ρεβέκκα Στάιου, Mathisi 2.0

5 Iανουαρίου 2018

Πολλά παιδιά και ενήλικες γύρω μας είναι στο φάσμα του αυτισμού. Τι ξέρουμε για αυτό; Πόσο έτοιμοι αισθανόμαστε να μιλήσουμε για τον αυτισμό στα παιδιά μας; Γνωρίζουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε στην τάξη; 

Οι αγαπημένοι χαρακτήρες του Sesame Street μας βοηθούν να μάθουμε περισσότερα για τον αυτισμό και να σκεφτούμε για αυτό το θέμα. Μετά από εκτενή έρευνα, η παραγωγή της σειράς αποφάσισε να εισάγει ένα χαρακτήρα με αυτισμό, ένα κοριτσάκι, τη Julia.

Όπως μας ενημερώνει η Ελένη Ρεβέκκα Στάιου από το Mathisi 2.0:

“Κατά καιρούς οι δημιουργοί της σειράς έχουν ασχοληθεί με πολύ σοβαρά θέματα, όπως ο θάνατος, οι στρατιωτικές οικογένειες, ενώ υπήρχε και χαρακτήρας κάποια στιγμή που ήταν φορέας του HIV. Δε θα μπορούσαν λοιπόν να μην ασχοληθούν με το θέμα του αυτισμού, από τη στιγμή που 1 στα 68 παιδιά ανήκει στο φάσμα του. Είναι μια πραγματικότητα για την οποία πρέπει να ενημερωθούν και οι άμεσα εμπλεκόμενοι αλλά και όσοι βρίσκονται στον κοινωνικό περίγυρο.”

Στα επεισόδια της σειράς, η Julia εμφανίζεται, για παράδειγμα, να δυσκολεύεται να παρακολουθήσει ερεθίσματα από το περιβάλλον ή να εκφράζει τη χαρά της με τρόπους διαφορετικούς από αυτούς των συμμαθητών της. Οι συμπεριφορές αυτές επεξηγούνται ώστε ο θεατής να μπορέσει να δει τον κόσμο από τα μάτια του μικρού κοριτσιού. Έτσι, η σειρά έμμεσα υπογραμμίζει την ανάγκη κατανόησης των διαφορετικών τρόπων επικοινωνίας των ανθρώπων που είναι στο φάσμα του αυτισμού.

Ευχαριστούμε το Mathisi 2.0 για τα άρθρα του
και την ευκαιρία να τα αναμεταδίδουμε!

 

* Το Mathisi 2.0 είναι μια δράση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ) του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών που στοχεύει στην ανάδειξη καλών πρακτικών στη χρήση του διαδικτύου στην εκπαίδευση. Mπορείτε να βρείτε το άρθρο του Mathisi 2.0 για το Sesame Street και τον αυτισμό εδώ. To άρθρο βασίζεται σε αυτή τη δημοσίευση του Smithsonian.

Το mathaino-cropped είναι ένας κατάλογος ελληνικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εκπαιδευτικών τεχνολογιών.
Σας βοηθάει να βρείτε δραστηριότητες και εργαλεία γνώσης που ανταποκρίνονται στις δικές σας ανάγκες. 

© 2016 mathaino-cropped

Περιεχόμενα

Παιδιά 
Ενήλικες 
Εταιρικές Λύσεις 
Ημερολόγιο 

<script>jQuery(document).ready(function(){ jQuery('.et_pb_promo_button').click(function(){ if (jQuery(this).attr('target') == '_blank') { ga('send', 'event', 'outbound links', 'click', jQuery(this).html()); } }); });</script>

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί εδώ .

Ακολουθήστε μας στο Facebook.